Din browser er af ældre dato, der kan derfor forekomme fejl på siden.

Vedligehold din bolig

Som lejer hos AL2bolig har du selv ansvaret for, at boligen bliver vedligeholdt indvendigt. Boligen skal vedligeholdes så ofte, at den ikke forringes, bortset fra almindeligt slid og ælde. 

A- eller B-ordning?

Din vedligeholdelsesordning afgør, om du selv skal betale for arbejdet.

Vedligeholdelsesreglement

Vedligeholdelsesreglementet beskriver de gældende regler for vedligeholdelse af boligen. Vedligeholdelse i boperioden er en vejledning i, hvordan boligerne i din afdeling skal vedligeholdes.

Se fraflytningsvejledning her

julie-molliver-Z3vFp7szCAY-unsplash - Kopi.jpg

Vedligehold i boperioden

Boligerne er opført som rumstore kassetter, dvs. at gulve, vægge og lofter er bygget af en stolpekonstruktion, som indvendig er beklædt med spånplader. Dette gør det let at opsætte reoler, lamper m.v. Denne byggeteknik stiller til gengæld visse krav til de færdige overflader og ventilation af konstruktioner for at hindre vand og fugt i at ødelægge huset. Dette gælder ikke mindst i ”vådrum”.

Krybekælder

Under alle husene er der en krybekælder. Man komme ned i den inde i huset enten gennem en lem under måtten, som i 1 etages husene, eller gennem en lem i garderobenichen under trappen. Krybekælderen bruges til at dække rør, installationer m.v. Den er ikke beregnet til opbevaring. I fundamentet er der anbragt riste, som sikrer ventilationen af krybekælderen. Dette er et krav i loven og skal forhindre, at der opstår råd eller svamp i gulvkonstruktionen. Ristene må ikke tildækkes hverken indvendigt eller udvendigt.

Loftrum

Her er ligeledes enten en lem i entré eller på trapperepos. Til inspektion på loftet er der udlagt en gangbro. Beskadigelse af isolering, plastfolie under tagsten eller lignende kan få yderst uheldige følger for bygningens sundhedstilstand. Anbring derfor ikke noget direkte på isoleringen. Ønsker du at inddrage loftet til f.eks. pulterrum, er der mulighed for dette i samråd med AL2bolig.dk

Parketgulve og dørtrin

Parketgulve og dørtrin er lavet med en meget slidstærk lak, der kun skal støvsuges og tørres over med en let opvredet klud. Efter behov vaskes de i sæbevand – aldrig Sulfo! Sorte streger fra fodtøj fjernes bedst med rensebenzin. Undgå boning også med selvblankende voks, da det vil skabe problemer ved genlakering og kan kræve en nedslibning før omlakering.

Genlakering på ubonet, lakeret gulv:

  1. Vask med eddikesurt vand (2dl. 32% eddikesyre til 1 spand vand)
  2. På slidte steder pletrepareres, tre timer før den endelige lakering, med vandbaseret gulvlak f.eks. Junkers gulvlak 222.
  3. Lakering med vandbaseret gulvlak.

Genlakering på bonet, lakeret gulv:

  1. Afslibning – bør altid laves af fagfolk.
  2. Lakering med vandbaseret gulvlak. Der lakeres tre gange i alt ifølge brugsanvisningen på dåsen. Lakkerne fås både i mat og blank.

 

Nålefilt

Dette er af typen Arosia og renholdes bedst ved regelmæssig støvsugning med børstemundstykke. Trænger farven efter nogen tids brug til at blive frisket op, gøres det ved at ”vaske” tæppefilten. Hæld tre til fire dråber sulfo i en spand lunken vand og vask ren med en opvreden klud. Undgå at træde på den våde tæppefilt. Vask derfor om aftenen, så tæppebelægningen kan tørre til næste dag. Det bedste resultat opnås, hvis man støvsuger inden der trædes på tæppet. Det anbefales at fjerne pletter omgående.

Linoliumsgulv

Er af typen Marmoleum og er lette at renholde. Jævnlig fejning, støvsugning og vask med mild sæbevand og eftervask med rent vand, er nok til at holde gulvene rene. Der må godt bruges skurebørste på særlig beskidte steder. Brug aldrig soda, skurepulver eller sulforiserede rengøringsmidler, der vil udtørre linoliummet. Brug heller ikke brun eller grøn sæbe som efterhånden vil nedbryde linoliummet. Linoliumsgulve må aldrig lakeres!

Vinylgulv

Holdes ved jævnlig afvaskning med sæbevand - giver en smuk overflade uden afskyldning. Syntetiske rengøringsmidler må ikke bruges. Kalken i vandet kan give gulvet et gråt slør. Dette fjernes med selvblankende metalliseret vandvoks eller med stenpolitur, der i modsætning til vandvoks ikke nedsætter skridsikkerheden. Hvis der sker gråfarvning, må dette ikke fjernes med saltsyre. Brug kalkopløseligt rengøringspulver og skurebørste og vask grundigt herefter.

Træværk

Er både indvendigt og udvendigt behandlet med et træbeskyttelsesmiddel tilsat farvestof. Ved f.eks. hovedrengøring afvaskes træværket i mildt sæbevand, eftervaskes med rent vand og tørres af med fnugfrie klude. Hvis der ønskes et blankere udseende af træværket, kan det behandles med farveløs teaktræ på en klud olie efter rengøring.

Alt udvendigt træværk bliver vedligeholdt af AL2bolig.

Vinduesplader

Vinduespladerne er planslebne natursten, hvorfor de aldrig falder helt ens ud. En vis variation i farve og mønster er normal. Den halvmatte overflade gør, at ”fingre” m.v. ikke er så tydelige. Almindelig rengøring kan derfor klares med en fugtig klud. Ind i mellem afvaskes pladerne med sæbevand, der giver stenen en let beskyttet overflade. Man kan også give en mere beskyttende overflade med stenpolitur eller metalliseret vandvoks. Rander fra urtepotter m.v. kan fjernes med en slibemåtte.

Stenpladerne må ALDRIG lakeres, og der må aldrig anvendes syre eller syreholdige rengøringsmidler, da disse angriber og nedbryder stenen.

Sanitet

Håndvask og wc-kumme er af porcelæn og rengøringen klares let med sæbe og børste samt wc-rensemiddel. Porcelænet tåler ikke slag, kraftig vægtbelastning, temperaturchok og hårdt skurende eller slibende midler.

Blandingsbatteriet

Ved tilkalkning lægges de berørte dele i kalkopløseligt middel i ca. 10 minutter. Drypper batteriet, kontaktes AL2bolig.

Vejledninger til vedligehold

Køkkenrenovering

Afdelingen har A-ordning

LÆS MERE: A- OG B-ORDNING

Om os

Vi er en almen boligorganisation med cirka 5.000 boliger i Aarhus- og Favrskov Kommune.

Med knap 100 dedikerede medarbejdere sikrer vi den daglige drift og administration – fra udlejning og renovering til reparationer, service og dialog med beboerne.

 

Vores administration ligger i Tilst, og vi har tre driftscentre i Tilst, Åbyhøj og Hinnerup, der hver især varetager den lokale drift af boligafdelingerne. 

 

Vi tager vores ansvar som almen boligorganisation alvorligt - både overfor vores beboere og samfundet omkring os. Det afspejler sig i vores nybyggeri, renoveringsprojekter og boligsociale indsatser. 

 

Kontakt os

Langkærvej 2f

8381 Tilst

87 45 91 91

info@AL2bolig.dk

driftslinjen@AL2bolig.dk

 

Telefon- og åbningstider

Whistleblowerordning

Tilgængelighedserklæring

Følg os

Facebook

Linkedin