Din browser er af ældre dato, der kan derfor forekomme fejl på siden.
Råderet
Du har som lejer ret til at forbedre eller forandre din bolig. Det kaldes for råderet.
Råderetten er et tilbud til dig, som du kan benytte dig af, når du bor i en almen bolig. Ved fraflytning godtgøres du økonomisk for de afholdte udgifter.
Det er en forudsætning for godtgørelsen, at arbejdet er udført håndværksmæssigt korrekt. Lovgivningen fastsætter samtidig et loft for det beløb, som du kan få godtgørelse for. Beløbet reguleres årligt.
Råderetten uden for boligen fastsættes ved afstemning på et ordinært afdelingsmøde.
Godtgørelse
Har du udført forbedringer under råderetten, har du ret til økonomisk godtgørelse. Godtgørelsen udbetales ved fraflytning, og afhænger af, om du flytter, inden forbedringerne er afskrevet.

Individuel råderetsliste for afdeling 114
Før arbejdet påbegyndes skal der indhentes tilladelse hos AL2bolig. Der skal ikke ske retablering, og der ikke er mulighed for godtgørelse ved fraflytning.
1. Opsætning af listelofter eller loftsgipsfliser
2. Opsætning / nedtagning af skillevægge
3. Udskiftning af gulvbelægning til afdelingens standard eller bedre, dog skal farven matche farven på de øvrige gulve.
4A. Udskiftning af vægbeklædning andet tapet end Rutex
4B. Udskiftning af vægbeklædning - Træpaneler
5. Udskiftning indvendige døre til f.eks. foldedøre oprindelige døre skal opbevares af beboer og afleveres intakte ved fraflytning.
6A. Indvendig maling af døre, gerigter, fodlister og karmtræ i lyse farver, der efterfølgende kan dækkes med to gange maling.
6B. Skabe i værelser kan fjernes uden reetableringspligt
7A. Maling køkkeninventar, låger og skuffer i lyse farver, der efterfølgende kan dækkes med to gange maling.
7B. Udskiftning af køkkeninventar, låger og skuffer (ikke ringere kvalitet end afdelingens standard).
7C. Der må installeres en opvaskemaskine umiddelbart til højre eller venstre for køkkenvasken. Ved fraflytning må opvaskemaskinen medtages. Den nye beboer kan for egen regning anskaffe opvaskemaskine eller underskab – alternativt have et ”tomt” modul.
8A. Udskiftning af fliser i køkken
8B. Udskiftning armaturer
9. Udskiftning sanitet
10. Opsætning/nedtagning badekar/bruseniche
11. Opstilling af udestue i have
12. Opstilling af indgangsparti/vindfang i forhave
13. Haveskur: Flytning/Udvidelse - Isolering - Elinstallationer
14. Udskifte hæk med buske eller beplantet rionet, som så ikke må fjernes ved fraflytning
15. Udskifte vindue i værelser i 2’ere og 3’ere med dør
16A. Overdækninger ved facader og eventuelle gavlpartier
16B. Overdækninger ved pergolaer i 4-rums boliger
17. Opsætning af brændeovn i stuen
Sidst ændret efter budgetmødet den 9. September 2019.
Tilbygning til 2- eller 3-rums gavllejligheder
Til alle 2- eller 3-rums gavllejligheder kan opføres en tilbygning på indtil ca. 25. m2.
1. Tilbygningen kan opføres
enten med beboeren som bygherre og efter råderetsreglerne. Beboeren finansierer tilbygningen 100 %. Der skal betales en forholdsmæssig husleje til afdelingen til dækning af en andel af udgifterne til renholdelse og vedligeholdelse. Ved fraflytning udbetales godtgørelse efter råderetsreglerne. Ved genudlejning betales afdelingens normale m2-husleje for tilbygningen
eller med afdelingen som bygherre, og således at tilbygningen finansieres 100 % med realkreditlån efter realkreditlovens bestemmelser, min. 20 år. Huslejeforhøjelsen beregnes i forhold til ydelserne på realkreditlånene med tillæg af bidrag til vedligeholdelse, renholdelse m.v. Der fastsættes en maksimal ramme på 335.000 kr. (pr. okt. 2014) for 25 m2 inklusive følgearbejder, gebyrer osv. Beløbet reguleres 1 gang årligt i overensstemmelse med byggeomkostningsindeksets udvikling.
Efter 20 år påbegyndes lejeudlejning, så lejen for alle afdelingens boliger fastsættes i forhold til den indbyrdes brugsværdi og størrelse.
2. Tilbygninger skal opføres i materialer og kvalitet svarende til afdelingens standard, og med udgangspunkt i vedlagte skitser af 25.5.2007 udarbejdet af Sahls Tegnestue i Århus.
3. Nødvendige følgearbejder med ændringer af nuværende lejlighedsplaner skal udføres efter en af afdelingsbestyrelsen og administrationen godkendt plan.
4. Tilbygninger skal godkendes af Århus Kommune, og der skal foreligge byggetilladelse inden arbejdet igangsættes.
5. Afdelingsbestyrelsen og administrationen bemyndiges til at fastsætte nærmere regler for godkendelse og udførelse af tilbygningerne.
Udskiftning af inventar
Afdelingens budget omfatter blandt andet henlæggelser (opsparing) til udskiftning af inventar, der slides ved normalt brug af lejligheden, f.eks. køleskabe, komfurer og visse gulvbelægninger.
Henlæggelserne fremgår af afdelingens “Langtids-budget”, der holder styr på, hvad vi regner med at skulle udskifte i løbet af de næste 20 år. Hvis du synes at noget af dit inventar trænger til at blive udskiftet, kan du se i budgettet, hvornår den pågældende ting planlægges udskiftet. Kan du ikke lige finde dit langtidsbudget, kan du spørge afdelingsbestyrelsen.
Hvis du ikke vil vente så længe med en udskiftning, har du mulighed for at udskifte i “utide” og få et tilskud til udskiftningen, der svarer til det beløb, der på nuværende tidspunkt er opsparet.
Beregning af tilskud til udskiftning
Tilskud gives kun til ting, der er opsparet til ifølge langtidsbudgettet. Udskiftningen skal godkendes af boligforeningens inspektør før udskiftningen. Tilskuddet svarer til det, der er opsparet i forhold til Langtidsbudgettet.
Et eksempel:
- Komfurer forventes at have en levetid på 20 år og budgetteres til en pris af 4.000 kr.
- Du ønsker at udskifte dit komfur på et tidspunkt, hvor komfuret er 15 år gammelt.
- Dit tilskud til udskiftningen bliver da: 15/20 (femten tyvendedele) af 4.000 = 3.000 kr.
- Du henvender dig til AL2bolig og beder om den udskiftning, du er interesseret i. AL2bolig kan fortælle dig hvor stort dit tilskud kan blive, og hvilken type du kan udskifte til, samt hvordan og hvornår udskiftningen kan ske.
Renovering af køkken og bad
Forudsætninger for renovering:
Realkreditlån - 20 årigt
- At der kan opnås Kommunal tilladelse til lånoptagning
- At der kan optages et 20 årigt Realkreditlån i afdelingen
- At Landsbyggefonden giver et tilskud på Kr. 15.000 (pr. okt. 2014) til badrenoveringen
Renovering af køkken
Renovering af køkkenet kan ”gradbøjes” fra, hvad man kunne kalde en opfriskning, punkt A og B, til en totalrenovering, punkt C.
A. Udskiftning af bordplade, spartling og lakering af låger og skuffeforstykker, ny indmad i skabe, samt nye håndtag – egenfinansiering med og ingen fraflytningsgodtgørelse
B. Udskiftning af bordplade, spartling og lakering af låger og skuffeforstykker, ny indmad i skabe, samt nye håndtag og lukning af ”hullet” over skabe og køleskab – enten med færdige moduler eller let listekonstruktion med tophængte låger. – egenfinansiering og ingen fraflytningsgodtgørelse
C. Total udskiftning af elementer, skabe, bordplade, vask og armatur, med mulighed for at flytte vask, køleskab, komfur og emhætte.– Finansieres ved lånoptagning i afdelingen – 20 års Realkredit lån.
Krav/begrænsninger i forbindelse med total-renovering jfr. ovenstående pkt. 3
- Ved total renovering (ovenstående pkt. C) bør eventuelle huller over overskabe og køle/fryseskab lukkes – enten med færdige moduler eller let listekonstruktion med tophængte låger.
- Alle ”skabe” og skuffeforstykker skal være udført i MDF-plade beklædt med højtrykslaminat.
- Skabskorpus skal være i 16mm plade med melaminbeklædning.
- Der skal umiddelbart til højre eller venstre for køkkenvasken afsættes plads til opvaskemaskine (standard-modul) med ”el-stikdåse” (tomme rør er ikke godt nok) for opvaskemaskine og nødvendige VVS-installationer, hvis de ikke allerede forefindes.
- Ændres placering af køkkenvask, komfur/emhætte, kølefryseskab og diverse stikkontakter, skal renoveringsplanen/-tilbuddet omfatte de dermed nødvendige installationsforandringer.
- Bordplade med højtrykslaminatbeklædning eller massivt hårdttræ.
- Dobbelt køkkenvask med integreret vandarmatur.
- Vægbeklædning mellem bord og overskabe skal være fliser, rustfrit stål eller glas – kombinationer er mulig.
- Detaljeret tilbud, som skal omfatte samtlige omkostninger i ”hovedentreprise” skal fremsendes til godkendelse hos inspektøren, som godkender projektet og indgår alle aftaler på beboerens vegne.
Rammebeløb
Køkkenrenovering skønnes pt. at koste 55.000 – 60.000 kr. (pr. okt. 2014).
Renovering af bad
Renovering af badeværelset er tiltrængt pga. den billige løsning med træbeklædning, der giver en del gener for beboerne. På længere sigt kan renoveringen også formindske risikoen for rådangreb, der vil påføre afdelingen udgifter til løbende udskiftninger af angrebne brædder og den bagvedliggende trækonstruktion. 4’ernes gæstetoilet er ikke omfattet af denne renoveringsordning.
Grader af renovering
Der er to muligheder for renovering, som kan få støtte og finansiering via afdelingslånet:
- Erstatning af beklædning med fliser i brusenichen og på væggen bag toilet og håndvask, samt udskiftning af træbeklædning på de øvrige vægge med plader og malet glasvæv og klinker på gulvet *.
- Erstatning af beklædning med fliser på alle vægge og klinker på gulvet * .
* = NB! AL2bolig har valgt af følge anvisninger fra By og Byg vedrørende vådrumsrenoveringen, hvori der er beskrevet hvordan badeværelser skal udføres i almennyttige boliger.
- Der kan ikke monteres klinker på gulvet. Der skal udlægges vinyl, da ingen produktleverandør giver garanti for pålægning af klinker på badeværelsesgulvet.
- Der kan ikke monteres gulvvarme i badeværelserne.
- Vægge må kun males af malermester
I forbindelse med renoveringen laves følgende
- Udskiftning af rør og afløb – for afdelingens regning (pr juni 2015 rest 2 lejemål).
- Håndvasken udskiftes og der installeres nye armaturer ved håndvask og i bruseniche
- Toilettet kan udskiftes
- Der etableres fugtstyret udluftning og ekstra stikkontakt og lampeudtag
- Der etableres udluftning for tørretumbler, og elstik for vaskemaskine og tørretumbler
- Ekstra skabe, ”toiletmøbler” med bordplade til nedfældet håndvask og/eller underskabe o.l. kan ikke finansieres over ”afdelingslånet” og kan kun installeres via den generelle råderet, som forudsætter beboernes egen finansiering, med 10 årig afskrivning og fraflytningsgodtgørelse.
Huslejestigninger i forbindelse med renovering af køkken og bad
For de beboere, som foretager renoveringer i køkken eller bad, vil huslejen stige som nedenfor beskrevet. Alle beløb er pr. okt. 2014.
- Renoveringstype: Renovering badeværelse 65.000 – 75.000 minus tilskud fra Landsbyggefonden kr. 15.000
- Prisramme: 50.000 – 60.000
- Huslejestigning Mdl. over 20 år: Ca. 450
- Renoveringstype: Renovering køkken
- Prisramme: 55.000 – 60.000
- Huslejestigning mdl. over 20 år: Ca. 450
Ydelse på 1.000 kr. over 20 år koster 7,50 kr. pr. måned
Havehus/skur
Beboerne har mulighed for at opføre et havehus efter følgende regler:
- Beboeren sender en skriftlig ansøgning til AL2bolig vedlagt skitse.
- Huset må max. være 9,9 m2 stort.
- Huset må max. være 2,50 m. højt.
- Huset skal være lavet af lærketræ eller trykimprægneret og farvevalget skal være det samme som selve huset, dvs. der må kun anvendes de godkendte farver jf. beboermappen.
- Huset skal godkendes af varmemesteren straks efter færdiggørelsen.
Overdækning af terrasse og pergola samt beklædning af facade
Det er i afdelingen besluttet, at der kan opføres overdækning af terrassen mellem redskabsrum og beboelse, ligesom det er besluttet, at man kan overdække ved pergolaen i 4’erne. Endvidere kan facade mellem hus og udhus beklædes. Arbejdet skal udføres på følgende betingelser:
- Alle udgifter til opførelse og vedligeholdelse afholdes af lejer
- Der må ikke opstå fugt-/vandskader på boligen
- Overdækningen/facaden skal opføres i henhold til tegningerne på efterfølgende sider.
- Tegning vedrørende overdækning af pergola kan ses efter tegningerne vedrørende overdækning mellem hus og udhus
- Overdækningen/facaden skal ikke retableres ved fraflytning, men indflytter overtager overdækningen/facaden på ovennævnte betingelser
- Så længe vedligeholdelsen udføres af lejer, sker der ikke en regulering af huslejen
- Hvis lejer ikke selv ønsker at udføre vedligeholdelsen, overtager afdelingen forpligtelsen og lejerens husleje reguleres i forhold hertil
- Det gældende princip er, at i det øjeblik afdelingen udfører vedligeholdelse, reguleres huslejen i henhold til en vedligeholdelsesplan for det pågældende lejemål.
Ansøgning om tilladelse til udførelse af arbejdet skal rettes til AL2bolig
Materialeliste til overdækket terrasse mellem hus og udhus:
- 50 x 100 mm planker: 5 stk. á 3 meter og 2 stk. á 1,8 meter
- 19 x 100 mm brædder: 14 stk. á 3 meter
- 38 x 57 mm lægter: 2 stk. á 3 meter og 1 stk. á 1,8 meter
- Desuden: 3 stk. trapez plader á 109 x 310 cm, 6 stk. hængsler, 3 stk. hasper el. lign., 10 stk. bjælkesko, diverse søm og skruer
Udvidet råderet til det udvendige
Da de planlagte renoveringer af køkken og bad tilsammen koster 105.000 – 120.000 kr. (pr. okt. 2014) er afdelingens ”rådighedsbeløb” til udnyttelse af den udvidede råderet opbrugt. Der er derfor ikke mulighed for at få tilbygninger eller andre udvendige forbedringer ind under den udvidede råderet.
OBS! Opmærksomheden henledes på, at ovenstående kan tilsidesættes, på grund af ændringer i byggelovgivningen.