Din browser er af ældre dato, der kan derfor forekomme fejl på siden.
Råderet
Du har som lejer ret til at forbedre eller forandre din bolig. Det kaldes for råderet.
Råderetten er et tilbud til dig, som du kan benytte dig af, når du bor i en almen bolig. Ved fraflytning godtgøres du økonomisk for de afholdte udgifter.
Det er en forudsætning for godtgørelsen, at arbejdet er udført håndværksmæssigt korrekt. Lovgivningen fastsætter samtidig et loft for det beløb, som du kan få godtgørelse for. Beløbet reguleres årligt.
Råderetten uden for boligen fastsættes ved afstemning på et ordinært afdelingsmøde.
Godtgørelse
Har du udført forbedringer under råderetten, har du ret til økonomisk godtgørelse. Godtgørelsen udbetales ved fraflytning, og afhænger af, om du flytter, inden forbedringerne er afskrevet.

Råderet for afdeling 121 - Æblehaven
Udestue
Beboerne har mulighed for at opføre en udestue efter følgende regler:
- Udestuen skal være uopvarmet.
- Udestuens mål skal være cirka 8 x 4 meter.
- Udestuen opføres i glas og træ.
- Alle udgifter til udestuen skal afholdes af beboeren – herunder udgifter til kommunal godkendelse.
Arbejdsgang
Beboer sender ansøgning m. skitser og materialebeskrivelse til AL2bolig.
Ansøgningen godkendes og sendes til Aarhus Kommune til godkendelse.
Beboeren modtager godkendelse fra AL2bolig og Aarhus Kommune.
Byggeriet kan begynde.
Afdelingens varmemester skal inden ibrugtagning godkende udestuen – hvis varmemesterens godkendelse ikke indhentes vil der ikke blive ydet godtgørelse i forbindelse med opsigelse.
Godtgørelse
Ved opsigelse af lejemålet er der mulighed for delvis godtgørelse i en periode på 10 år efter varmemesterens godkendelse.
Parabol
Der kan ansøges om opsætning af parabol, såfremt du ønsker at se programmer, der ikke forefindes på afdelingens kabel-tv. Dog skal en sådan parabol opsættes på en af AL2boligs godkendte placeringer. Afdelingsbestyrelsen vil i sådanne tilfælde foreslå, at gavlen ved 98/vaskeriet samt gavlen ved 118 benyttes. Skulle det imidlertid vise sig, at det fra disse placeringer ikke er muligt at fange satellitten Astra, vil AL2bolig naturligvis anvise anden placering.
Markiser
Der kan ansøges om opsætning af markise. Ansøgningen skal sendes til AL2bolig og markisen skal derefter opsættes efter AL2boligs anvisning. Alle udgifter i forbindelse med opsætning af markise afholdes af lejer, og der ydes ingen godtgørelse ved fraflytning. Vedligeholdelse af markiser afholdes af den til enhver tid boende lejer.
Køkkenrenovering
Hvilket køkken kan jeg vælge?
Det står dig frit for, hvilket køkkenfirma du ønsker til at foretage renoveringen - dog ikke et Vordingborg Køkken eller et køkken fra Elgiganten. Derudover er der overordnet nogle betingelser, der skal være opfyldt:
Firmaet skal være dansk registreret med momsnr. (CVR-nr.), og håndværkere der udfører alt arbejdet i den forbindelse, skal være aflønnet efter danske overenskomster.
Køkkenfirmaet skal stå for og koordinere hele renoveringen, såsom tømrer, elektriker, vvs mv. Der må ikke vælges et udstillingskøkken.
Er der retningslinjer for, hvad der må laves?
Der er stort set frie hænder for, hvilken indretning der vælges. Indretningen skal dog godkendes, inden accept gives. Dette sker ved, at enten du eller køkkenfirmaet, sender underskrevet tilbud og tegninger til AL2bolig. Vi sender så dette, sammen med en huslejeberegning, til dig for endelig godkendelse.
Aftale om indretning af køkken
Når vi har modtaget din ansøgning om ønske om renovering af køkken, skal du rette henvendelse til det køkkenfirma, du ønsker at benytte.
Konsulenten vil træffe aftale for tid med dig for et besøg i lejligheden. Du aftaler selv med konsulenten, hvordan du vil have dit køkken indrettet, såsom hvilke låger, fliser, bordplader, greb etc. du ønsker.
Herefter vil du modtage tegninger og priser på, hvad dit køkken kommer til at koste. Når du modtager tilbuddet, er det vigtigt, at du læser dette grundigt igennem for at sikre, at dette er som aftalt, underskriver og hermed accepterer dette tilbud og returnerer dette til køkkenfirmaet. AL2bolig vil herefter bestille arbejdet igangsat.
Skal det hele udskiftes?
Ja, en køkkenrenovering betyder en totaludskiftning med helt nye skabe, el og belysning, fliser eller stænkplade over komfur, ny bordplade med stålvask og blandingsbatteri. Eksisterende indretning med hensyn til elementplacering skal så vidt mulig bibeholdes.
For at få tilstrækkeligt med skabsplads kan det være hensigtsmæssigt at vælge ekstra høje overskabe.
Hvilken låge kan jeg vælge?
Du bestemmer helt selv, hvilken lågetype du ønsker. Husk at pris og kvalitet følges ad.
Hvilke greb kan jeg vælge?
Du kan frit vælge greb i metal – skal monteres lodret eller vandret.
Hvilke fliser eller anden vægbeklædning kan jeg vælge?
Du bestemmer selv, om du vil have fliser igen, eller der opsættes væv på væg ved køkkenbord eller en fast laminatplade. Vælger du at opsætte glasvæv på væggene, skal der ved komfuret opsættes stænkplade f.eks. i stål. Ved opsætning af glasvæv kræver det, at væggene er klargjort til dette.
Bemærk: Malerarbejdet skal beboer selv udføre - for egen regning.
Montering af fliser kan ske både lodret og diagonalt. Diagonal montering er dog noget dyrere. Husk der skal opsættes fliser i samme omfang som nu og bag ved komfuret – en flise ned.
Der skal minimum være 10 ekstra fliser tilstede til senere reparationer. Ved fliseopsætningen skal eksisterende fliser fjernes således, at fliser klæbes direkte ind på væggen.
Hvilke bordplader kan jeg vælge?
Der kan frit vælges mellem forskellige plastlaminat bordplader. Der må ikke vælges en massiv træbordplade. Du kan vælge at få en varmebestandig plade (stenplade) ved siden af komfuret til afsætning af varme gryder.
Skal der monteres lys under overskabe?
Ja, da det er nødvendigt for at sikre et godt arbejdslys.
El-installationer
Der skal suppleres med el-installationer indfræset i væggene således, at der er stikkontakter i rimeligt omfang, og i henhold til gældende regler, i det nye køkken.
Skal jeg have ny vask og blandingsbatteri?
Ja, vasken skal være en model, hvor blandingsbatteriet monteres ned i en stålplade integreret på kanten af vasken. Er der i dag monteret et nyere blandingsbatteri, vil dette blive genbrugt. Ved afløb må ikke benyttes flexrør.
Må jeg selv fjerne det gamle køkken?
Ja, det må du gerne. Dette aftales med køkkenfirmaet, men du skal så selv sørge for, at affaldet bliver kørt til genbrugsstationen. Affaldet må ikke smides i afdelingens skralderum eller –container.
Komfur
Komfur udskiftes ikke i forbindelse med renoveringen.
Køleskab
Køleskab udskiftes ikke i forbindelse med renoveringen. Der skal laves plads således, at det nuværende køleskab kan monteres (min. 60 cm. i bredden).
Emhætte
Der skal monteres emhætte til recirkulation (kulfilter). Der må aldrig monteres til eksisterende aftræk i væggen. Dette aftræk må ikke afblændes. Emhætten skal være en model 60 cm. bred, der monteres mellem eller under overskabene.
Må jeg installere opvaskemaskine?
Hvis du selv har indkøbt opvaskemaskine, kan denne frit opstilles. Opvaskemaskinen skal monteres på en drypbakke, ligeledes skal der være monteret Aqua-stop på maskinen eller tilførselsslangen.
Bemærk: Der skal i så fald være et komplet skab til efter montering med i tilbuddet – skabet opbevares af lejer, det være sig korpus+hylder+låge+greb+evt. sokkel. Opbevares dette i kælderrum, skal skabet være løftet 40 cm. fra gulv, af hensyn til forsikringsdækning ved vandskade etc.
Såfremt der ønskes installation af ovennævnte, vil du på et senere tidspunkt modtage acceptbrev herfra til din underskrift.
Gulvbelægning
Fodsparket sidder normalt lidt længere inde på nye skabe, så der vil blive en smal ”strimmel”, måske 2-4 cm. af det ”gamle” gulv, der bliver synligt langs den nye sokkel.
Det er et krav, at hele gulvfladen efter køkkenmoderniseringen fremstår pæn og ensartet i overfladen. Såfremt der er vinyl pt., vil dette kunne skiftes i forbindelse med renoveringen, såfremt det er slidt og medtaget. Der skal et separat tilbud på dette, som afdelingen betaler.
Hvor meget må køkkenet koste?
Det er vedtaget, at køkkenet maximalt må koste et beløb svarende til råderetsreglernes bestemmelser, som er på kr. 63.200,00. Samtidig ydes der kr. 3.000,00 i tilskud fra afdelingens henlæggelser. Så det faktiske beløb incl. administrationsgebyr er kr. 66.200,00. Beløbet afdrages over huslejen med et 20-årigt lån med variabel rente.
Hvis køkkenet koster mere end ovenstående beløb, skal du selv betale differencen, og AL2bolig skal have modtaget denne indbetaling, inden arbejdet igangsættes.
Rentetilskrivning er ikke fradragsberettiget på selvangivelsen.
Hvad vil et nyt køkken koste i huslejestigning pr. måned?
Ved lån på det fulde beløb på kr. 63.200,00 vil den månedlige ydelse over 20 år være ca. kr. 370,00. De kr. 3.000,00 kommer oven i som et tilbud og skal ikke afdrages.
Det skal bemærkes, at råderetsbeløbet formentlig vil blive brugt ved de fleste køkkenrenoveringer.
Der pålægges et gebyr på kr. 1.500 for renoveringssagen, som er inkluderet råderetsbeløbet.
Husk ved eventuel fraflytning, hæfter du ikke for beløbet. Lånet følger lejemålet.
Kan vi få boligsikring til huslejestigningen?
Hvis du/I på nuværende tidspunkt modtager boligstøtte, som indgår i huslejeopkrævningen, vil Udbetaling Danmark herfra blive oplyst om huslejeændringen.
Hvor lang tid tager arbejdet?
Fra det gamle bliver nedtaget til det nye står færdigt, beregnes ca. 10 arbejdsdage.
Afslutning
Når køkkenet er meldt færdigt af køkkenfirmaet, vil der blive aftalt en gennemgang af varmemesteren, hvor køkkenet godkendes.
Forløb
- I aflægger besøg hos køkkenforhandler.
- AL2bolig modtager skriftligt tilbud fra køkkenfirmaet.
- AL2bolig sender acceptbrev om lejeforhøjelse til beboers underskrift samt kopi af tilbud.
- I returnerer accept af tilbuddet og lejeforhøjelse.
- Arbejdet bestilles og udføres.
- Mangler udbedres.
- Syn af udført arbejde.