Din browser er af ældre dato, der kan derfor forekomme fejl på siden.
Vedligehold din bolig
Som lejer hos AL2bolig har du selv ansvaret for, at boligen bliver vedligeholdt indvendigt. Boligen skal vedligeholdes så ofte, at den ikke forringes, bortset fra almindeligt slid og ælde.
A- eller B-ordning?
Din vedligeholdelsesordning afgør, om du selv skal betale for arbejdet.
Vedligeholdelsesreglement
Vedligeholdelsesreglementet beskriver de gældende regler for vedligeholdelse af boligen. Vedligeholdelse i boperioden er en vejledning i, hvordan boligerne i din afdeling skal vedligeholdes.

Vedligehold i boperioden
I afdeling 114 har vi en ordning, hvor du over din husleje opsparer penge, der kan anvendes til løbende vedligeholdelse af lejligheden – den såkaldte B-ordning.
Huset
Boligerne er udført af rumstore kassetter, d.v.s. at gulve, vægge og lofter er bygget af en stolpekonstruktion, som indvendig er beklædt med spånplader. En konstruktionsform som gør det nemt at opsætte reoler, lamper, etc. Til gengæld stiller det også visse krav til de færdige overflader og ventilation af konstruktioner for at forhindre vand og fugt i at ødelægge huset. Dette gælder ikke mindst i de såkaldte “våde rum”. Vær derfor opmærksom på de anvisninger, der gives under afsnittene “gulv-vægge-lofter” i denne vejledning.
På grund af råderetten kan der være individuelle tilpasninger af boligen.
Beskrivelsen herunder dækker standard. Er du i tvivl, så spørg varmemesteren.
Krybekælderen
Under alle huse er der en krybekælder. Adgang til denne sker inde i huset, enten gennem en lem under måtten, som i et-etages husene, eller gennem en lem i garderobenichen under trappen.
Krybekælderen bruges til at dække rør, installationer m.v. Den er ikke beregnet til opbevaring, pulterrum og lignende. I fundamentet er der anbragt riste, som sikrer ventilation af krybekælderen. Dette er et krav i loven og skal forhindre, at der opstår råd eller svamp i gulvkonstruktionen.
Ristene må ikke tildækkes - hverken udvendig eller indvendig.
Loftet
Adgang til loftet sker gennem en lem, enten i entre eller på trapperepos. Til inspektion af loftet er der udlagt en gangbro. Beskadigelse af isolering, plastfolie under tagsten m.v. kan få yderst uheldige følger for bygningens “sundhedstilstand”. Der må derfor under ingen omstændigheder placeres noget direkte på isoleringen. Ønsker du at indrette loftsarealer til f.eks. pulterrum og udvide loftsarealet, skal dette ske i samråd med AL2bolig.
Gulve
Alle opholdsstuer er belagt med bøgeparket. Vindfang, forstue, køkken og værelser, er belagt med Pergo-laminat, linoleum eller nålefilt. Trappen (kun i 4'erne) er belagt med linoleum. Gulvet i bad/toilet er belagt med vinyl.
Parketgulve og dørtrin
Parketgulve og dørtrin er fra fabrik leveret færdigbehandlet med en meget slidstærk lak, der kun behøver at støvsuges og aftørres med en let opvredet klud for at være pæn. Sorte streger fra fodtøj fjernes med renset benzin. Undgå boning også med selvblankende voks, da det vil skabe problemer ved genlakering og som oftest kræver en maskinslibning før ny lakering.
Genlakering på ubonet, lakeret gulv (ikke Pergo laminat)
- Vask med eddikesurt vand (2 dl. 32% eddikesyre til en spand vand).
- Matslibning med Siliciumcarbidpapir nr. 180 med efterfølgende støvsugning.
- På slidte steder pletrepareres tre timer før den endelige lakering med isocyanatlak - f.eks. Blitza.
- Lakering med isocyanatlak - f.eks. Blitza.
Genlakering på bonet, lakeret gulv (ikke Pergo laminat):
- Afslibning (kun let mellemslibning er tilladt) - skal altid udføres af fagfolk.
- Lakering med isocyanatlak. Der lakeres i alt tre gange ifølge brugsanvisningen på dåsen. Disse lakker fås både blanke og silkemat.
Linoleumsgulve i køkken
Er af typen Marmoleum og lette at renholde. Jævnlig fejning, støvsugning og vask med mild lunkent vand med sæbespåner og eftervask med rent vand, er nok til at holde gulvene rene. Der må godt bruges skurebørste på særligt snavsede steder. Gulvet kan blankes op uden anvendelse af voks. Brug aldrig soda, skurepulver, salmiak eller sulforiserede rengøringsmiddel, som vil udtørre linoleummet. Brug heller ikke brun eller grøn sæbe, som efterhånden nedbryder det. Linoleumsgulve må aldrig lakeres. Det anbefales, ved køb af pletrensemidler, at oplyse farvehandleren om navnet Marmorlinoleum
Vinylgulve i bad og toilet
Er belagt med Tarkett vinyl med gennemmarmoreret slidlag. De holdes let rene med vand tilsat et vaske- plejemiddel til vinyl - spørg hos farvehandleren. Flydende Ajax eller lignende kan også bruges, men vil give gulvet en mat overflade. Brug ikke skrappe rengøringsmidler som acetone, tetraklorstof og lignende, som nedbryder vinyl og - af hensyn til brandfare - heller ikke benzin. Det anbefales, ved køb af pletrensemidler, at oplyse farvehandleren om navnet Tarkett vinyl.
Nålefilt
Er af typen grå Arosia og renholdes bedst ved regelmæssig støvsugning med børstemundstykke. Trænger farven efter nogen tids brug til at friskes op, gøres det ved at “vaske” tæppefilten. Hæld 3 - 4 dråber sulfo i en spand lunkent vand og vask med en ren, opvredet klud. Undgå at træde på den våde tæppefilt. Vask derfor om aftenen, så tæppebelægningen kan nå at tørre til næste morgen. Det bedste resultat opnås, hvis man støvsuger inden, der trædes på tæppet.
Det anbefales at fjerne pletter omgående. En udtørret plet er vanskelig at afrense, og resultatet kan være usikkert. De fleste pletter kan ved hurtig optørring og derpå følgende afvaskning med varmt sulfovand fjernes straks. Det er vigtigt altid at bearbejde pletten fra yderste kant ind mod midten. Pas på ikke at gnide på pletten, da dette måske vil sprede den yderligere. Gennemblød ikke tæppet med rensemiddel. Lad ikke behandlingsvæsker løbe udenfor det plettede område. Efter brug af behandlingsvæsker dup altid let med servietter, før der anvendes en anden væske. Alle tørre/størknede eller delvis tørre/størknede pletter fjernes bedst med en ske eller kniv, idet man starter fra yderkanten og går ind mod midten.
Hvis tæppets overflade er beskadiget af en cigaretglød eller anden ufjernelig plet, er det muligt at ilægge et nyt erstatningsstykke ved at lægge tilsvarende stykke over det pågældende sted og skære gennem de to lag med en meget skarp kniv, Stanley kniv eller hugpibe, løsne det beskadigede stykke og erstatte det med det nye stykke, efter først at have kommet lim på undersiden. Denne procedure vil give en næsten usynlig reparation.
Pergo-laminat
(gulvbelægning, der ligner parket, men ikke er det)
Gulvene må ikke lakeres og ikke slibes, da det vil ødelægge laminaten. Gulvene støvsuges og kan vaskes med almindeligt vand tilsat f.eks. flydende Ajax.
Brun sæbe, Probat eller lignende er ikke velegnet, da det vil lægge en fedtet hinde over gulvet, der så bliver mat.
Vægge
Tapetserede vægge
Malede tapetoverflader tåler ikke egentlig afvaskning, med det lader sig ofte gøre at fjerne mindre pletter og streger med let hånd og en fugtig viskosesvamp eller et viskelæder.
Omtapetsering
Kan udføres uden at fjerne det eksisterende tapet. Forudsætningen er, at det overalt sidder helt fast, og at der kun er ét lag tapet på væggen. Der kan ikke gives en nøjagtig anvisning på opsætning, da de forskellige tapettyper - papir, glasfiber, hessian o.a. - hver især stiller særlige krav til opsætning - overfalsning, sammenstødning og sammen skæring. Derfor vil det være klogt at tale med en tapethandler, før du går i gang.
Maling på tapet
Der kan males direkte på tapet med en af følgende malingtyper: Plastmaling (tåler lettere aftørring). Plast-, træ- og facademaling (acrylplastmaling, tåler lettere afvaskning). Sidstnævnte maling fremtræder med blank overflade.
Vægge bag radiatorer
Er malede med alkydmaling, og holdes rene med vand tilsat syntetisk rengøringsmiddel.
Ommaling
Før ommaling vaskes grundigt med sæbevand, vaskes efter med rent vand og tørres. Væggen skal være absolut tør, før ny maling påføres.
Træbeklædning i bad/toilet
Træbeklædningen er trykimprægneret og oprindeligt behandlet med Gori 88 to gange. Senere er alle badeværelser malet med minimum Glans 40, ligesom ny bemaling også skal ske med minimum Glans 40. Vedligeholdelse og rengøring foretages bedst ved afvaskning med mildt sæbevand, eftervaskning med rent vand samt aftørring med viskosesvamp eller andet fnugfrit materiale.
Andre overflader i bad og toilet
Malede overflader er malet med og skal genmales med Glans 25. Fliser skal holdes fri for kalk.
Ophængningen på vægge
Alle vægge består af 16 mm spånplader med ribber på bagsiden pr. ca. 60 cm. Billeder og lignende kan ophænges direkte ved hjælp af skillerikroge eller skruer. Reolsystemer o.lign. fastgøres med EXPANDIT eller ved fastskruning i ribberne.
Lofter
Lofter i alle rum, undtagen bad/toilet, som er alkydmalet, er behandlet med strukturmaling, som er tyktflydende, hvid acrylplastmaling.
Lofter i køkken og opholdsrum
Vask af loftsflader: For en ikke-fagmand er rengøring af hvidt, men tilsmudset loft ved vask ret vanskelig, og det er svært at opnå et tilfredsstillende resultat uden skjolddannelser. Tør du alligevel at gå i gang selv, bør det være efter følgende retningslinjer:
Du skal bruge: to spande á 7 liter og to viskosesvampe samt en solid stige med krog eller platform til spande.
- Der tilberedes sæbevand i den ene spand med ca. 1/4 kilo krystalsæbe til 3 liter vand.
- Den anden spand fyldes med rent, lunkent vand til skylning.
- Først støvsuges hele loftet - brug mundstykket med langhårede børster. Støvsug også lidt ned ad væggene, der støder op til loftet.
- Derefter vaskes. Brug viskosesvampen og skumvirkningen i sæbevandet og vask grundigt med roterende bevægelser.
- Tør til sidst af med rent vand fra den anden spand og skift vandet så hyppigt, at det hele tiden er rent. Brug viskosesvamp - stadig med roterende bevægelser - og skyl den hele tiden op, så du ikke kun kører snavset rundt.
Ommaling af loftsflader
Den anvendte plastmaling svarer i kvalitet til mat vægplastmaling, og den danner en god bund for fremtidig ommaling. Uanset hvilken af de nedenfor nævnte typer maling du vil anvende, skal loftet først vaskes med Fluren 37. Efter afvaskning kan ommaling ske med følgende typer maling:
- Alkydloftmaling: Er karakteristisk ved, at den fortyndes med terpentin. Man kan også anvende den nært beslægtede, men stærkere type: Mat alkydmaling (står silkemat).
- Mat vægplastmaling, der fortyndes med vand.
Lofter i bad og toilet
Loftet har fået to gange med alkydmaling. Loftet vaskes som beskrevet ovenfor.
Ommaling af loft: Må kun ske med den oprindelige type maling, dvs. alkydmaling.
Ophængning: Alle loftsflader består af 16 mm spånplader. Lette lamper fastskrues direkte, mens tungere genstande må fastgøres med EXPANDIT eller lignende.
Vinduer og udvendige døre
Træværk
Det er besluttet i 2015, at driftscenteret sørger for den årlige smøring af vinduer og døre både indvendigt og udvendigt.
Se også vejledning fra Kastrup Vinduer øverst på denne side.
Udvendig Træværk (skur og hegn)
Beboerne må gerne selv vedligeholde/male det udvendige træværk. Maling og pensler udleveres af Varmemesteren. Der er mulighed for at vælge mellem nedenstående farver:
- Lys grå
- Mørk grå
Ved selvmaling af skur og hegn, gives der reduktion i huslejen – se Vedligeholdelsesreglement.
Der er følgende begrænsninger på maling med farverne:
- Vindskeder og stern skal altid males i mørk grå. Vindskeder er de skrå brædder på gavlen, de brædder, der følger tages hældning, medens Stern er de vandrette brædder, tagrenderne er sat fast på.
- Havelåger. Beboerne har for egen regning mulighed for at male havelågerne hvide.
Beboere, der ikke ønsker eller er i stand til selv at male, vil få malet, når der ifølge afdelingens langtidsbudget er planlagt maling – p.t. hver 6. år. Dette gælder også individuelt opsat træværk / overdækning.
Individuel opsat træværk/overdækning skal males af beboeren med forannævnte farvebegrænsninger. Maling og pensler udleveres af varmemesteren. Se endvidere Vedligeholdelsesreglement – pkt. 5.
Vinduesplader
Vinduespladerne er af planslebne natursten. Natursten falder aldrig helt ens ud, så en vis variation i mønster og farve er normal. Den halvmatte overflade gør, at “fingre” og lignende ikke er så synlige. Almindelig rengøring kan derfor klares ved aftørring med en fugtig klud. Engang imellem bør pladerne dog afvaskes med sæbevand uden eftervask. Ved den efterfølgende aftørring giver sæberesten en mere effektiv beskyttelse sammen med stenpolitur eller metalliseret vandvoks. Rande fra urtepotter og lignende kan fjernes med slibemåtte. Bemærk! Stenen må ikke lakeres, og der må aldrig anvendes syre eller syreholdige rensemidler, da disse angriber og nedbryder stenen.
Indvendige døre og inventar
Døre, låger og korpus: Alle indvendige døre og skabslåger er fineret med Pyramideeg, der fra fabrik er behandlet med en syrehærdende lak. Direkte skader på fineren eller gennemslibninger, kan kun repareres af en fagmand. Skabskorpus fremstår i glat malet overflade. De glatte såvel lak- som malede flader kan nemt renholdes med en klud opvredet i lunkent vand, evt. tilsat lidt sæbe eller sulfo.
NB Vær opmærksom på nyere køkken/evt. ændringer via råderetten.
Indfatninger og paneler
Disse er af fyrretræ og behandlet med træbeskyttelsesmiddel tilsat farve. De renholdes og vedligeholdes som træmateriale omkring vinduer.
Køkkenbordplader
Køkkenbordplader er af plastlaminat. Denne er meget hård og slidstærk, er syre- og alkalibestandig og tåler temperaturer op til ca. 100 grader. De tåler derimod ikke, at der skæres eller ridses i dem. Brug derfor aldrig ståluld eller skurepulver, der vil ridse pladen. Almindeligvis holdes den ren ved aftørring med en fugtig klud. Genstridige pletter kan fjernes med slibemåtte, og der kan eventuelt efterpoleres med metalliseret vandvoks.
Trappe
Trappen er behandlet med klar acryllak. Den vedligeholdes og rengøres på samme måde som ved træbeklædning i bad/toilet.
Sanitet
Bade- og toiletrum er forsynet med det udstyr, der i almindelighed vil være brug for. Beboerne kan selv opsætte supplerende udstyr, men forsigtighed tilrådes.
Håndvaske og wc-kummer er af porcelæn, og rengøringen klares let med sæbe og børste, eventuelt blødt skurepulver, og efter tørring med sprit til slut. Kumme og bøjningen holdes bedst rene ved ofte at bruge et af de mange WC-rensemidler, der findes i handelen.
Blandingsbatterier kan kalke til i perlatorer eller håndbruser. Læg dem i blød i højest 10 minutter i et kalkopløsende middel og brug plastikbeholder, da emalje og stål hurtigt angribes af midlet. Almindelig eddike kan normalt også fjerne kalken.